Intro til videoredigering

 

Vi så forleden Oles video om Tango. Vi talte om hvordan man kunne tilpasse billedlængderne så de passede til musikken, – og jeg blev bedt om at finde ud af det.

Det glædede mig at mærke en spirende interesse for video. Billede og video er jo i virkeligheden to sider af samme sag i disse digitale skærmtider, og vi kan alle optage super flotte stills og videoer med de kameraer vi har eller med telefonen.

Forskellen ligger i visningen og hvad vi gør når først vi har optaget vores lille sekvens. Før i tiden foregik al foto med film, kemikalier og papir. Nu foregår det hele digitalt og på skærm, – og her kommer video naturligt ind. Video, – som tillader bevægelse i billederne – og lyd.

Og hvor fotoredigering foregår i programmer som PhotoShop, Lightroom, Affinity og Gimp og mange flere – betalte eller gratis, – behandles video i et video-redigeringsprogram der adskiller sig ved at have en tidslinie med billed og lydspor som man kan redigere individuelt og over tid og med mange af de samme værktøjer som i foto-redigering.

Når man optager video, skal billeder og motiv tænkes i ‘sekvenser’ der strækker sig over tid. Siden skal de redigeres og klippes sammen i et Video redigerings program.

De findes i hobetal, – både gratis og betalte. Men fælles for dem er, at man skal vælge et der passer til ens behov og niveau. Selv blandt de gratis, er der top professionelle, som har en meget stejl indlæringskurve og med en masse funktioner som en begynder slet ikke har brug for. (Davinchi Resolve).

Blandt gode programmer kan jeg nævne iMovie (begynder) og Final Cut Pro (begge kun til Mac) og til både Mac og PC er programmer som Premiere Elements, (betalt) Filmora 9 og Pro (betalt) Hitfilm Express, Shotcut og VSCD alle (gratis) – og mange flere. Søg på nettet/Youtube. Det er også vigtigt at vælge et program med god vejledning, så man kan finde hjælp og ikke skal gætte sig til det hele.

Foruden kamera spiller lyd en vigtig rolle. Og her er der visse udfordringer, da de indbyggede mikrofoner i de fleste kameraer (læs alle) ikke leverer varen. Her gør det underværker med en extern mikrofon. Desværre har mange kompakt kameraer ikke mikrofon indgang. Se om dit kamera har. Ellers er der også råd for det.

Der findes forskellige typer mikrofoner, – knaphuls – eller lavallier mikrofon der klipses på tøjet, (med ledning eller trådløs), eller en shutgun mikrofon der er retningsbestemt og typisk sættes på kameraet og peger mod motivet.

I praksis er vindstøj en ødelæggende faktor når man er udendørs. Her er en vindhætte – eller ‘død kat’ nyttig. God lyd er et kapitel for sig, som vi kan komme mere ind på senere.

Der er mange ting som jeg selv har bakset med, – lige fra filformater og framerates til hvordan man får flyttet filer (video og lyd) fra telefonen, lydoptageren eller kameraet over på PC’en – og redigeret og senere uploadet til en tjeneste som Youtube eller Vimeo og delt herfra så den kun er privat, eller vist på for eks. en hjemmeside.

Jeg vil også nævne, at hvor vi med still-foto kan kontrolere belysningen med blænde, lukkkerhastighed og ISO, – kan vi i video kun kontrolere lyset med blænde og ISO, – da lukkerhastigheden altid (næsten) skal ligge fast på det dobbelte af frameraten, – som en gylden regel. Det betyder, at hvis man i sollys gerne vil benytte en stor blændeåbning for at få sløret baggrund som med et foto, må man bruge et grå-filter til at reducere lyset, – da man ikke kan dreje lukker hastigheden op. Men så gør man det.

Der er så meget spændende med video, lyd og bevægelse på skærm – og deling over nettet. Og hvis nogen kunne tænke sig at være med, – vil jeg meget gerne hjælpe. Jeg synes det er så spændende og det behøver ikke være dyrt. Det dyreste er kameraet som I allerede har.

Mange programmer og meget af den hjælp man finder på Youtube er på engelsk, – men mange af begreberne og ordene er de samme, – så jeg synes at man vænner sig til det efterhånden.

Jeg har lagt to videoer (1 og 2) neden for, – hvor jeg forklarer lidt om videoredigering og hvordan man laver et billedshow der skifter til musikken. Sidste film er det færdige resultat. Se dem i fuldskærm. 

Hvis I bare vil se hvordan man redigerer billedslider til musik, – kan I springe 1. video over.

 

Se videoer i fuldskærm ( tryk på firkantet ikon ved siden af højttaler – og tilbage med ‘Esc’ tasten)

Videoredigering – billedshow med lyd 1. del

ca. 10 min.

Videoredigering – billedshow med lyd 2. del

ca. 10 min.

Billedshow med lyd – Færdig video